נושאת פרי

הגינה שלי.

באתי רגע לפני הגשם שצפוי בשבוע הקרוב, גם כדי לעשב קצת, מלחמה אבודה בעשבים שמשתלטים על כל חלקה, טובה או לא. וגם כדי לאסוף קצת פרי לעמלי.

העשבים האלה פרצו בעוצמה אדירה ובכוח שרק עשבים שוטים יודעים לפרוץ בו. מנצלים כל טיפת גשם וכל קרן שמש, מוריקים את האדמה החומה, אצל כולם חוץ מבערוגה הסמוכה אלי, נראה כאילו באים לערוגה הזו כל יום ועוקרים כל עשב בעודו באיבו. כל עשב. כל. עשב.

זה קצת מתסכל.

אבל לא מתסכל כמו לגלות שמישהו הוריד לי את ראש החסה היפה והיחיד שהיה לי בגינה. בעצם הוריד את הלב שלה והשאיר את העלים החיצוניים יותר. גנבה מכוערת ומעליבה. זה באמת היה ראש חסה יפהפה.

 

 

 הכרוב לעומת זאת התחיל להראות כמו הסיבה שבגללה הומצאה אגדת התינוק הנולד מכרוב. אני מתה על הצורה מסתורית העטופה, המקסימה שבה גדלים הכרובים, עטופים יריעות יריעות ירוקות ומחתלות, צופנות בתוכן סוד. 

אני מקווה שהוא ישרוד עד לזמן שבו אחליט לקטוף אותו ולא יקטף/יגנב בטרם עת.

 

אחת הסיבות שלי להגיע לגינה אלה עלי המנגולד היפים שצומחים בקצב מהיר ומאפשרים קטיף כמעט כל סוף שבוע.

המנגולד הזה צמח מעצמו, שאריות משנה שעברה ומהווה מקור לא אכזב להנאה ותחושת סיפוק. העלים שלו גדולים ומבריקים והחלקהאמצעי שלהם אדום ויפה כל כך שכמעט חבל לי לקטוף אותם. רק כמעט.

מאחוריהם אפשר לראות עת גבעולי השום היפים והאמיצים. אין עליהם, פשוט אלופים.

 

וכמובן התרד, העלים המשונים שלא ידעתי מה הם כל תחילת העונה. ואז יום אחד באה איזו אחת ואמרה – אלה? יש לי מליון כאלה בערוגה שלי, זה תרד!

מאז אני יודעת שהם תרד ואין כמו תרד. הם גדלים בשפע ומאפשרים לי לחזור עם שקית מלאה כל שבוע הביתה. ומכריחים אותי לחשוב על מתכונים יצירתיים.

לפני שבוע אלה היו אמפנדס ממולאים בתרד וגבינות.  השבוע החלטתי לעשות עלי מנגולד ועלי תרד ממולאים באורז. 

שכנה מערוגה סמוכה, לא זאת מהערוגה המנוכשת עד דוק, אלא מערוגה נורמלית ופחות מעושבת, כמו זו שלי, ראתה את הצער הגדול על אבדן החסה ואת ליקוט עלי המנגולד והתרד ומייד נידבה לי את עלי המנגולד מהערוגה שלה, כי היא לא עושה איתם כלום. מייד מילאתי את השקית שהבאתי איתי בעלים יפים מהערוגה שלי ומזו שלה. יותר מזה, היא נתנה לי אישור לקטוף עלים מערוגתה מתי שרק ארצה. 

 

זה הברוקולי המתפתח ומתבגר לאיטו, לדעתי עוד שבועיים והוא בשל לקטיף. הוא אחד הירקות החביבים עלי ואין כמוהו לטעם כשהוא טרי מהגינה.

 

והאפונה הגאונה שגדלה כל כך יפה שהגדר שהקמתי לה לטיפוס כבר קטנה עליה. והיא מגדלת תרמילים יפים שאפשר כבר לראות את האפונים הקטנות מתפתחות בתוכן.  

בחזית התמונה, יבחינו חדי העין ועזי הלבב, מקומטים להם גבעולי הבצל הגדל לאט מאד ובעדינות. כולי תקווה שעד סוף העונה יצאו מהגינה הזו בצלים יפים.

 

 

כיוון שהגינה היתה מלאה בעשבים, החלטתי להשקיע זמן בעישוב, אולי ככה הגינה תראה מטופלת יותר וגנבים חצופים לא יסיקו שממילא לא נוגעים בערוגה הזו ואפשר לקחת ממנה.

כרגיל סיימתי את העישוב בגב כואב, ברכיים דואבות וכפות רגליים שצועקות הצילו.

שלא כרגיל גיליתי שכל התרוממות מכריעה לעמידה מלווה בסחרחורת של טרום התעלפות, כנראה שאריות של תרומת הדם, אחרי איבוד של חצי ליטר לוקח יותר מיום יומיים להחזיר את הכדוריות החסרות.

שטויות, העיקר שחזרתי הביתה עם שקית גדושה עשבים והתאמנתי על אומנות הגלגול עם עלים מעלים שונים ומילוי אחד טעים.

 

26 תגובות בנושא “נושאת פרי

    1. לא פגשתי עדיין את החיפושיות הירוקות המדוברות, גם לא בעונות קודמות. אני יותר חוששת מגנבים הנהנים מפרי עמלם של אחרים, שקיימים בודאות, כפי שכבר נוכחתי.
      בכל מקרה לא נרא הלי שאצליח לעמוד בפני הקסם עוד זמן רב 

      אהבתי

  1. איזו חוצפה שגנבו לך את ראש החסה!
    ממש מעצבן

    מה עושים עם עלי מנגולד? אף פעם לא השתמשתי

    תרד, אפשר לעשות גם שקשוקת תרד
    חולטים את העלים
    סוחטים משאריות המים
    מוסיפים מעט שמנת ותבלינים (אני אוהבת מלח פלפל ולפעם מוסקט)
    ביצים ו… זהו…

    הירוק הזה עושה ממש כייף בעיניים

    אהבתי

    1. חבל לך על הזמן כמה שזה הרגיז אותי. הענין הוא שאין מה לעשות. לפחות פעם בעונה מתפרסמת בישוב בקשה מפורשת לחומדים מערוגות שכניהם  לא לעשות את זה. זה לא משהו חדש.

      עם מנגולד אפשר לעשות כל מה שעושים עם תרד, כולל שקשוקה. כולל ממולאים כולל מילוי למאפים שונים, כולל בסיס לרוטב שמנת.
      לפני שבוע קצצתי בצל וטיגנתי, הוספתי עלי מנגולד, עלי תרד, שום, גבינה מלוחה וגבינה תהובה והשתמשתי בזה כמילוי לאמפנדס.
      השבוע השתמשתי בעלים כמו בעלי גפן ומילאתי אותם בתערובת של אורז , גזר פטריות ותבלינים. אני וד לא יודעת איך יצא, כי הכנסתי להקפאה ואני אשתמש בזה באיזו ארוחה משפחתית גדולה.

      אהבתי

    1. מסתבר שמוכרים עלי מנגולד גם בשוק ובחנויות ירקות, לא שנתקלתי בהם בשוטף בקניות בסופר…
      למעשה גם אני ראיתי את העלים האלו לראשונה רק בגינה לפני כמה שנים. יש גם עלי מנגולד בגווני ירוק ירוק ולא רק ירוק אדום. והם טעימים וחמצמצים. נהדרים לתבשילים שונים.

      אהבתי

  2. כמה הכל יפה! ואיזה כיף, גם לראות סיפוק בעבודה הקשה, וגם לקבל אספקה שוטפת של עלים טריים ואורגניים. אלה הכי טעימים ככה. אני מאוד אוהבת את הירוקים האלה – מנגולד ותרד. כשיש לי פנאי וכוח אני מכינה מהם לביבות עם קמצוץ קינמון. כשיש לי פחות פנאי וכוח, אני מטגנת אותם עם בצל קצוץ וכרובית מפוררת ובסוף  מוסחפה מלח, פלפל ואבקת מרק ומעל הכל שוברת ביצה ומקשקשת לפתיתים. מאכל ילדות שסבתא שלי הייתה מכינה לנו.
    וברוקולי ישירות מהגינה זו באמת ליגה אחרת.

    אהבתי

    1. זה המקום לציין שכשהכנתי את הממולאים המגולגלים אתמול והכנתי אותם להקפאה חשבתי עלייך יקירתי, ועל סיפורי המקפיא המוכן לאירוח שלך ושל אמך 

      לביבות ירק עוד לא הכנתי מהם, אבל לאור השפע הירוק, בהחלט יכול לקרות בקרוב. רעיון מעולה, תודה

      אהבתי

    2. איכשהו המתכון-שורה-אחת הזה תפס לי את העין, ובמקרה היו כל החומרים ועשיתי ויצא כל כך טעים, מין סינרגיה מושלמת כזאת בין המרכיבים, ועוד כל כך בריא ודל קלוריות. תודה…

      אהבתי

      1. יה, איך אני שמחה! זה עובד מעולה גם עם קישואים במקום כרובית, רק צריכים לחכות עד שלא יהיו הרבה נוזלים לפני שמוסיפים את הביצה. באמת בגזרת דלי הקלוריות 🙂

        אהבתי

    1. הערוגה שוכנת בגינה קהילתית, מיזם שמתקיים כבר שלוש או ארבע שנים בישוב שאני גרה בו.
      מסתבר שבהרבה מקומות יש גינות קהילתיות שבהן מוקצית לך ערוגה ואת יכולה לגדל בה מה שתרצי. אצלנו גם מביאים שתילים וזרעים של ירקות במחירי רצפה או בחינם. ויש תמיכה מקצועית למי שרוצה מחקלאי שמתנדב לעזור ומלמד גידול אורגני.

      איך היתה החתונה? ספרי משהו …

      אהבתי

  3. עשית לי את הבוקר עם הפוסט הזה! אני ממש מתרגשת לראות את כל השפע הזה בגינה שלך.. וחולמת על יום שבו אולי גם אני אוכל לגדל כמה כאלה.

    אהבתי

    1. באמת נהדרת הערוגה שלי
      תארי לך שעד הערוגה ידעתי על מנגולד בעיקר משמועות ולא ממש טעמתי ממנו ביודעין, איזה מזל יש לי שיש גינה קהילתית שמביאה כאלה דברים טובים לחיי.

      אהבתי

  4. הצבע הירוק מרענן ויפהפה !
    והשיר של לוין קיפניס
    מהדהד בראשי…
    "גינה לי, גינה לי, גינה חביבה!
    כל צמח בה צומח,
    כל פרח בה פורח,
    גינה לי, גינה לי, גינה חביבה! …"

    ( חשבתי שהגינה צמודה לבית שלך  ולא בגינה קהילתית)

    אהבתי

  5. מושלם… הכל כל כך יפה וירוק… 
    הבצל שלך נראה טוב, כשהעלים שלו מתקפלים ככה הם מתים בסוף?
    לאחרונה התחלתי לגדל בצל והוא כל הזמן מתעקם לי ככה… 

    לעומתו השום נראה מדהים אגב… ממליץ בחום אם לא שתלת עדיין אפשר לקחת אחד שמבצבץ ולשים בכוס מים עד שיש שורשים ואז לאדמה. 

    אהבתי

    1. העלים של הבצל מתקפלים כי האפונה שכבה עליהם, לא בגלל שהם מתים. בעקרון הם זקופים כמו עלי השום, רק פחות קשוחים.
       
      את השום אני מגדלת על ידי פירוק ראש שום משנה שעברה ושתילת שיניים בודדות בשורה.
      זו השנה השלישית שאני מגדלת מאותו שום צרורות שום לתפארת מדינת ישראל.
       

      אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s