בישול ותיק

למרות הזמינות של המתכונים באינטרנט אני אוהבת במיוחד למצוא מתכונים בספרי בישול, והכי אני אוהבת את הספרים של פעם.


יש את "מהמטבח באהבה" של רות סירקיס, האחת והיחידה, שהוא אבן דרך מדהימה לעקרונות הבישול הבסיסיים ביותר. לא רק מתכונים בסיסיים ונחמדים , אלא גם על הדרך יש שם עצות לעקרת הבית, העצות הן תמיד בנקבה, כמו גם הוראות הבישול, כי מי שמע על גבר שיכנס למטבח ויכין ארוחת ערב חס וחלילה, טפו טפו טפו. יש שם רעיונות ועצות כיצד לחסוך, כיצד לגוון וממה יתעלפו האורחים שלך. לא במילים האלו כמובן, התעלפות של אורחים לא נתפסה כדבר טוב בשנה בה יצא הספר לאור לראשונה (1972) . אני לכשעצמי, לוקחת מהמתכונים האלה את הרעיון הבסיסי ומדלגת על מצרכים שיש להם תחליף טוב יותר. למשל , אני מוותרת מיידית על פטריות מקופסא או חומוס גרגירים מקופסת שימורים ומחליפה אותם בדבר האמיתי. 

אתמול דגתי שם מתכון לעוף בפלפלת מתוקה, בסוגריים היה כתוב פפריקש, למען יבינו ההדיוטות במה דברים אמורים, הוראות המתכון היו למשך בישול של כשעה עד שמתרכך העוף, אבל לפני שתמה השעה הייתי צריכה ללכת לעבוד, אז השארתי אותו על אש קטנטנה והלכתי לעבוד.


אחרי שעתיים יצא עוף כל כך רך וטעים שאכן נרשמו התעלפויות מסביב לשולחן. והרוטב של העוף רשם הצלחה מסחררת אף הוא.

נראה לי שבפעם הבאה אני אחפש מתכון של פחזניות ממולאות בכבד עוף קריצה

הבטחות צריך לקיים, מתכון לעוף פפריקש:


מטגנים בסוטאז' שני בצלים גדולים עד להתרככות, מוסיפים שתי כפות פפריקה מתוקה וכף קמח ומערבבים עוד 2-3 דקות. מוסיפים את העוף (אני השתמשתי בשוקיים טריות) ונותנים לו להתחמם לאור התהילה עוד כמה דקות.


מוסיפים קופסא גדולה של רסק עגבניות, כוס מים, מלח ופלפל. מרתיחים מכסים והולכים לעבוד.(משאירים על אש נמוכה ברתיחה עדינה).


חוזרים אחרי שעתיים ומגלים שהרוטב לא הצטמצם ולכן אין שום צורך דוחק להוציא את העוף ולערבב ברוטב המצומצם שמנת (צמחית על פי הספר) מתוקה.

הרוטב מצוין לאורז לבן ויש אומרים שגם לפחמימות אחרות. לא ניסיתי.

23 תגובות בנושא “בישול ותיק

  1. לי יש את "מהמטבח בהנאה",  וגם אותו אני אוהבת (ומשתמשת בו עד היום). היום כבר אני בדרך כלל לא משתמשת במתכונים בנאמנות ובדייקנות, אלא שואבת מתוכם עצות ורעיונות ואחר כך הולכת בשרירות לבי הרע 🙂 
    ופפריקאש הכינו אצל הוריי בבית (עם אורז או עם מין כופתאות בצק זעירות שנקראו נוקדלי).

    אהבתי

  2. אני מחפשת תפריטים קוסט-אפקטיב כלומר שקל להכין אותם והם מעלפים. עוף בתנור בדר"כ כלול בזה. את יודעת, הגיוני לצרף מרשם בפוסטים כאלה (מקסימום, לאמא שלי יש את הספר).

    אהבתי

      1. מעדן של ממש. צריך לטעום כדי להבין.
        (אבל רק אם התרנגולת כוסית ומטופחת)

        אהבתי

      1. ודאי , פלפל ממולא למשל , ששמו בספר: פלפלת הונגרית לאומית ,
        חמיצת סלק (בורשט)
        ועוד הרבה מתכונים. זה בכלל ספר עשיר במתכונים, לא כמו הספרים של היום שכל ספר מיועד לסוג בישול אחד.
        האמת שאני משתמשת הרבה במתכונים מהאינטרנט, יש שם גם מתכונים "עתיקים".

        אהבתי

      2. גם אני…
        נדמה לי שרק פעם אחת הכנתי
        וגם "גפילטע פיש" הכנתי אולי פעם אחת…

        אבל אני מנסה כל הזמן מתכונים חדשים ומצליחה (:

        אהבתי

      3. גפילטע אין סיכוי שאכין אי פעם. אני לא אוכלת דגים, ובטח לא דגים אפורים עם תוספת רירית רוטטת (סליחה ממי שכן אוכל).

        אם יש מתכונים שווים שמכינים בעשר דקות ונראים כאילו עבדת עליהם מאתמול בלי לישון בלילה – את מוזמנת לחלוק 🙂

        אהבתי

      4. אני לא אוכלת דגים, מלבד קרפיון -גם רק כשאני מבקרת את אבא שלי בערב שבת ( ואני הכנתי – לא גפילטע…)
        אצל אמי ז"ל הכל היה טעים גם רגל קרושה
         
        אני כרגע מנויה על הבלוג הזה של מתכונים
        <a href=http://israblog.nana10.co.il/blogread.asp?blog=686060http://israblog.nana10.co.il/blogread.asp?blog=686060<br />
        לא של 10 דקות, ואם יהיו לי  אשלח לך בשמחה.

        אהבתי

      5. אני לא אוכלת דגים מלבד טונה מקופסא שידוע לכולם שהיא לא דג. ודווקא יש לי מותק של מתכון  לרוטב טונה לפטה 🙂

        אהבתי

  3. אני כמעט ולא מעלעלת בחמשת ספרי הבישול שיש לי. שלושה קיבלתי במתנה לחתונה (הבישול הסיני של אהרוני, עוגות לכל עת ועוד משהו עם בישולים מהירים לאנשים שמאליים. לא זוכרת את שמו אבל כתבה אותו דניאלה שמי) את הרביעי קיבלתי עם התנור/מיקרוגל והוא נקרא (כמה מפתיע) בישול במיקרוגל, והאחרון לקחתי מבית הורי – ילדים מבשלים.
    חוץ מהנ"ל יש לי קלסר שבו אני שומרת מתכונים שאספתי מהאינטרנט ומכל מיני מקורות אחרים. אספתי כלומר ניסיתי בהצלחה. בדרך כלל אני מחפשת השראה בקלסר או בבלוגי אוכל שמופיעים <a target=_blank href="פה.http://www.cookoo.co.il/">פה.<br />אשמח להוסיף את המתכון שלך לאוסף שלי 🙂

    אהבתי

    1. את ההשארה שלי אני מוצאת מתוך מה שיש במקרר. זה הולך ככה:
      מה אפשר להכין משלוש בטטות , שני גזרים וגבינה מלוחה?

      אני הולכת לחפש מתכונים שמכילים את המרכיבים שיש לי במקרר באופן חופשי ברשת ואז מתחילה לגבש את המתכון הסופי שלרוב יש לו קשר כלשהו למה שכתוב במתכון המקורי…

      אהבתי

      1. גם אני תמיד מחפשת מתכונים שיתאימו למה שיש לי במקרר או במזווה. אבל אף  פעם לא חשבתי לחפש לפי המרכיבים. רעיון טוב!

        אהבתי

      2. הרעיון שאוב ממנועי החיפוש הישנים. ככה היה נהוג לחפש באלטה ויסטה (ככה קראו לו נכון? אני מקווה שזכרוני הרעוע לא בוגד בי)

        אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s